Warmtepompen

Warmtepomp

De warmtepomp is momenteel één van de meeste milieuvriendelijke manieren om een woning te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de omgeving (aarde, water en lucht), waardoor je niet alleen het milieu een handje helpt maar ook je portemonnee. Zo ligt het verbruik maar liefst 5x lager dan een traditionele verwarmingsketel!

Werkingsprincipe

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten; koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis af aan de verdamper.
Een warmtepomp haalt dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa's warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om woning te verwarmen.
Met een warmtepomp heb je al snel een hoger rendement.

Soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen met elk hun eigen voordelen en prijs. Welk systeem je uiteindelijk kan kiezen, zal afhangen van de beschikbare bronnen rondje woning, het type installatie en het benodigde vermogen.

Water-Water warmtepomp; Wanneer je voldoende grondwater hebt rondom de woning, kan je kiezen voor een warmtepompsysteem dat zijn warmte haalt uit het grondwater. Deze warmte zal dan gebruikt worden voor de waterverwarming van de centrale verwarming. Het warme grondwater wordt rechtstreeks naar de warmtepomp gestuurd die het op zijn beurt terugstuurt naar een retourput. Om een goede werking te hebben van het Systeem is het belangrijk dat het water geen contact heeft met de buitenlucht.

Lucht-Water warmtepomp; Lucht is gedurende het hele jaar beschikbaar maar kan tijdens de wintermaanden vrij koud zijn, waardoor het niet altijd rendabelis. Wanneer je kiest voor lucht, zal je tijdens de koudere periodes dus een extra Warmtebron moeten voorzien die de warmtepompen zal ondersteunen. Het voordeel van een warmtepomp op lucht is dat de installatie een pak eenvoudiger en goedkoper is, waardoor het rendement zeker nog te rechtvaardigen is.

Aarde-Water warmtepomp; Bij dit systeem wordt de warmte aan de aarde onttrokken. De warmtepomp gebruikt deze warmte om het water op te warmen voor de verwarming. Regen en zon zorgen ervoor dat de aarde temperatuur gedurende het hele jaar schommelt tussen de 8 en 12°C. Wanneer je over een grote tuin beschikt, kan je kiezen voor aardcollectoren die verspreid zijn over de volledige tuin. Heb je minder ruimte, dan kun je kiezen voor één of meerdere aardsondes die in de diepte worden geplaatst door grondboringen.

Lucht-Lucht warmtepomp; Een goedkope warmtepomp met mooi rendement is het lucht-lucht Systeem. Net zoals bij een lucht-water systeem wordt de warmte uit de lucht gehaald. De gegenereerde warmte zal echter niet verbonden worden met de centrale verwarming maar wel rechtstreeks aangesloten worden op ventilatoren in huis. Dit type warmtepompen wordt Vaak gebruikt als extra verwarming en kunnen ook ingesteld worden als airconditioning tijdens de warme zomermaanden.

Bekijk onze realisaties

Vraag uw offerte aan

We doen ons best om u aanvraag zo snel mogelijk te beantwoorden.